Gaziantep Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gazikültür A.Ş işbirliğinde hazırlanan ”Toplumsal ve İktisadi Açıdan Ahilik Ruhunu Anlamak” konulu panel GAÜN Atatürk Kültür Sahnesi’nde gerçekleştirildi.
Panelin açılışında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 12. yy’da yaşayan ve ahiliğin kurucusu olarak bilinen Ahi Evran’ın ‘Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, akıl ve ahlak ile bizi geçen bizdendir’ sözleriyle ahlakın önemine vurgu yaptı. Gaziantep’te ahilik ruhunun hala devam ettiğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Elmacı Pazarı’ndan Bakırcılar Çarşısı’na, sedefçisinden baharatçısına Gaziantep’te bunu ete kemiğe büründüren bir ruh var, Gaziantep ruhu var, bu bakımdan çok önemli” diyerek ahilik kültürünün yaşatılması için gayret göstereceklerini belirtti.
Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın konuşmasında, bugün dünyanın en büyük sorunlarından birinin ahlak sorunu olduğuna vurgu yaparak, şunları söyledi: “Batı kavramıyla söylersek, etik sorunu, kaldı ki etik o kadar donanımlı bir kavram değildir. Ahlak kavramı daha kapsayıcıdır. Allah’ın Resulü de ‘Ben güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderildim” demiştir diyerek ahlakın dinimizde çok önemli olduğuna vurgu yaptı.
Rektör Prof. Dr. Özaydın, “Üniversite-toplum iş birliğini yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu şehirde dayanışma, üretim, paylaşım var. Yok diye bir şey yok. Gelin buradan yeniden dünyaya bir ses verelim, dünyanın ihtiyacı var. Gazze yanıyor, Ukrayna yanıyor, Suriye yanı başımızda, Irak burada. Dünyanın size ihtiyacı var. Gaziantep’e, ahiye, ahlaklı adama ihtiyacı var. Artık Batı’da yeni bir şey yok, ne varsa Anadolu’da var, Antep’te var” şeklinde konuştu.
Panelin devamında konuşan Gazi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, “Her ne kadar ahilik kurumu devam etmese de Gaziantep’in esnafında ve ticaretinde bu ruh devam ediyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından yayınlanan 75 kitaptan 12 tanesi esnaf ile ilgili. Bugün aramızda olan Gaziantepli esnaf Tenekeci Mehmet olarak bilinen Mehmet Durdu Aksak’ın ahiliğin, ticarette ahlakın yaşayan en önemli örneklerinden biri olduğunu söleyebiliriz” diye konuştu.
Panelin ahilik teşkilatının ruhunu anlamayı ve bu ruhun bugün iktisadi ve sosyal hayatımız için ne ifade ettiğini ortaya koymayı amaçladığını vurgulayan GAÜN İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Bulut, “Amacımız, kapitalist bir anlayışla beslenen Batı Medeniyeti ile İslam medeniyetinin karşılaştırmasını yaparak, İslam medeniyetinin toplum her alanına nasıl tesir ettiğini ortaya koymak ve bizim kaybolan hafızalarımızı tazelemek ve sahip olduğumuz değerlerin toplumda ahlak, adalet, kalite ve toplumsal tabakalar arasında yakınlaşma gibi önemli konuların sosyal ve ekonomik düzen açısından ne kadar önemli olduğunu hatırlatmaktır” dedi.
Panelde esnaf olmanın gerektirdiklerine değinen Gaziantep Esnaf Odalar Birliği Başkanı İsmet Özcan, hayalinin üniversite içerisinde bir esnaf akademisi kurulması olduğunu dile getirdi.
Açılış ve protokol konuşmaları sonrasında Prof. Dr. Yakup Bulut’un moderatörlüğünde panelin ilk oturumuna geçildi.
Panelin 1. Oturumunda; Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gökbel “Ahi Evran Kimdir”, GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sarıbıyık “İslam’ın Yayılışında Ahlaklı Tüccarların Rolü”, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kala “Ahi Evran’ın Sektörel Kümelenerek Üretim Metodunu İcad Edip Uygulamaya Koyarak Başlattığı Anadolu Sanayi Devrimi”, GAÜN Öğretim Üyesi Prof. Dr. Behiye Köksel “Ahiliğin Gaziantep Esnaf Folklorunda Siftah ve Uğur-Bereketle İlgili İnanışlardaki Etkileri”, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Yozgat “Ahilik ve İktisadi Hayat”, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Öztürk “Ahiliğin Temelleri ve Meslek Ahlakı” konulu sunum yaptı.
Panelin ikinci oturumu Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar’ın moderatörlüğünde “Ahilik ruhunun sosyal ve kültürel açıdan önemi” adlı sunumla başladı. Panelde;
GAÜN Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Bulut “Ahilik Ahlakı ve Toplum Açısından Önemi”, GAÜN Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilge Köksel “Bâciyân-ı Rum’dan Günümüze İktisadi ve Sosyal Hayatta Türk Kadını”, Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahar Burtan Doğan, Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seçil Yalaz “Eğitim ve Ticarete Ahilik Perspektifinden Bakış: Diyarbakır Örneği” Marmara Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Fahri Solak “Ahiliğin Çok Yönlü Fonksiyonları, Günümüz Kurumları ve Ahilik Çalışmalarının Gelişimi”, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Duruel “Bir Sosyal Politika Modeli Olarak Ahilik Sistemi”, GAÜN Dr. Öğr. Üyesi Abdulkadir Aksoy “Ahilik Günümüz Yönetim Düşüncesine Bir Katkı Sunabilir mi?” adlı sunumlar gerçekleştirildi.